Workshop-uri Art Terapie

Home / Workshop-uri Art Terapie

Workshop Art Terapia

 

Art terapia foloseste arta ca mijloc de expresie pentru comunicarea sentimentelor mai degraba decat tintirea spre judecarea produselor finale estetice dupa standardele externe. Aceste mijloace de expresie sunt la indemana oricui, nu sunt doar daruri artistice.

Grecii care au inteles de timpuriu relatia intre minte, corp si suflet, au vazut foarte clar legatura intre muzica si medicina. Anumite boli in Italia erau vindecate prin catharsis, obtinut prin dans, muzica si culori simbolice.

In epoca Renasterii, renaste interesul pentru artterapie , in special utilizarea in scop medical a muzicii. Ea vindeca “nebunia”, betia si o multitudine de boli. Valoarea majora a muzicii in medicina curenta in utilizarea ei ca influenta catarhica si de calmare, in special in tratarea tulburarilor mentale (ex.: melancolie si depresie).

In secolul al XVIII-lea, un numar crescut de medici au observat si au investigat efectele psihologice ale muzicii, in special relatiile  dintre ritmurile corpului si cele ale muzicii si dintre puls si masurile de muzica. Ei au observat efectele muzicii asupra respiratiei, circulatiei sangelui si asupra starilor (dispozitiilor).

Recunoasterea legaturii dintre corp si psihic a facut ca in psihoterapiile moderne sa fie inevitabila aprecierea rolului nonverbalului in procesul terapeutic.

In zilele noastre artterapia este utilizata cu succes atat in diagnosticarea si tratarea tulburarilor psihice cat si pentru optimizare si dezvoltare personala.

Una dintre functiile majore ale artterapiilor expresive este incurajarea si dezvoltarea unor relatii interpersonale mai bune si intensificarea comunicarii interpersonale.

In comunicarea interpersonala, de luat in seama sunt limbajul corpului dar si influentele culturale in ceea ce priveste conventiile in miscare.

Functia de catharsis comuna tuturor artterapiilor se centreaza pe nevoia indivizilor de a elibera tensiunile si de a-si exprima emotiile, mai mult decat nevoia de a comunica cu altii.

Operele de arta sunt o asociatie de emotii, amintiri, idei, simboluri si imagini.

Cunoasterea universului oamenilor beneficiaza de un ajutor  considerabil din partea tehnicilor expresive – creative ale artterapiei, dintre care desenul, modelajul, colajul, exercitiul mimico-pantomimic, si dramaterapeutic, exprimarea prin dans si miscare.

Mijloace de expresie

Desenul

Desenul liber sau tematic constituie o cale de evaluare a personalitatii umane, a  problemelor emotionale, a relatiilor cu familia, a traumelor pe care le-a suferit o persoana, a nivelului de anxietate,  a capacitatilor dar si a dificultatilor de a se adapta la mediul social.

 

Modelajul

Materialele care pot fi modelate sunt diverse: plastilina, coca, lutul, nisipul ud. Modelajul ofera experiente kinestezice si tactile si stimuleaza creativitatea persoanala in realizarea diferitele constructii proprii.

Persoana are acces la propriile trairi, emotii, experiente trecute si prezente. Psihologul ii ajuta sa le exploreze si sa gaseasca modalitati de optimizare, de dezvoltare si de evolutie.

Colajul

Se realizeaza prin lipirea sau atasarea diferitelor materiale (hartie, textil, plante, frunze, seminte, etc.).

Colajul se utilizeaza pentru a da frau liber imaginatiei precum si expresiei senzoriale si emotionale.  Se utilizeaza cu succes in descoperirea potentialului unei persoane, a crearii unei legaturi intre diferitele atribute interioare aflate in criza.

Miscarea si dansul

Miscarea ofera posibilitatea deblocarii corporale, persoana dobandind astfel flexibilitate in miscari si devenind mai relaxat.

Impulsurile, conflictele, sentimentele pot fi exprimate astfel prin diferite forme de miscare si dans, deblocandu-se parti ale corpului.

Jocurile de rol, dramaterapia, teatrul

Participantii sunt provocati sa se joace, sa inveteze povesti sau sa interpreteze personaje.

Scenariul metaforic ajuta la developarea unor conflicte interioare, oferind posibilitatea unei transformari spontane, deblocarea resurselor si depasirea dificultatilor.

Invingerea timiditatii si capatarea unei reale asertivitati precum si o buna relationare cu cei din jur se pot realiza prin dramaterapie.

Modul in care participantii la grupurile de artterapie realizeaza toate aceste produse ii ajuta sa se inteleaga mai bine si sa gaseasca cai de accces mai usoare spre propriile lor dificultati de adaptare, relationare, si chiar spre conflictele inconstiente dar si sa rezolve aceste probleme

Problemele ascunse, neconstientizate, reprimate sau negate sunt exprimate intr-o maniera simbolica – in creatiile artistice ale persoanei.

Personajele unei povesti inventate dramatizate sau desenate sunt investite cu semnificatii, emotii, sentimente si ganduri pe care persoana le traieste in legatura cu evenimentele vietii sale.

Sand Play

Procesul jocului cu nisip permite persoanei care lucreaza cu aceasta tehnica sa fie deplin el/ea insusi / insasi. Persoana care trece printr-o criza emotionala este adesea incapabila sa-si exprime durerea in cuvinte, dar o pot face printr-un mediu de proiectie care este nisipul. E mai usor sa ne exprimam prin una din miniaturile din sandplay decat sa verbalizam durerea. De exemplu participantul poate utiliza o miniatura de pradator pentru a reprezenta un personaj  abuziv.

Sandplay-ul creeaza o atmosfera neamenintatoare care incurajeaza proiectia aspectelor emotionale si relatiile interpersonale prin intermediul figurinelor.